Ontknoping

Ken je dat? Zo’n grote bol vol met knopen. De een strak, de ander losjes. Bij elkaar zoveel dat je alleen al bij het zien van de bol doodmoe op de bank stort. Laat staan dat je probeert een knoopje, of meerdere, los te maken. Veel liever stap je over de bol heen. Of schop je hem onder de kast. Uit het zicht.

Maar… Dan komt er ook nog stof bij. Vuiligheid. En komt er een moment dat je struikelt over die bol. Dat de vuiligheid gaat etteren. En je nog dieper wegzakt in de bank. Gevangen door al die knopen die strakker en strakker lijken te gaan zitten. Het enige dat je kan, is machteloos toekijken hoe je steeds verder wegzakt in die vicieuze cirkel. Verlamd.

Tot dat moment dat je gedachteloos wat pulkt aan een van de draadjes en er een knoopje los komt. En dan nog een. En dan valt er wat vuil weg. Weet je je te ontworstelen aan die strakke draden. Kan je de hand pakken die je helpt om overeind te komen. Om samen ook die strakke knopen los te maken. Het stof af te schudden. Met elke knoop die verdwijnt, komt er weer een draadje vrij. Komt er rust en ontspanning. Tot alle draadjes lopen zoals ze moeten lopen.

En tuurlijk ontstaan er soms toch weer knoopjes. Loopt alles even door elkaar. Struikel je af en toe over een draadje dat je niet had gezien. Dat is het leven. Dat gaat nu eenmaal niet alleen maar over rozengeur en maneschijn glad asfalt.

Maar die bol is weg. Zodat stof tussen de draadjes door kan vallen in plaats van op te hopen. Zodat de knoopjes makkelijk los te maken zijn. En er energie overblijft voor andere dingen.

Om te leven. Om degene te leren kennen die verstopt zat onder die wirwar van draadjes en knoopjes.

Om samen op weg te gaan naar rozengeur en maneschijn.

Maan

6 gedachten over “Ontknoping”

  1. soms moet je trekken en soms kijken en puzzelen… maar uiteindelijk kan je verder. juist omdat jij het wilt

    goed te lezen Margriet

  2. Blij om te lezen dat jij je bolletje er weer bij hebt ;-). Fijn om te lezen dat het beter met je gaat. Ik hoop dat ik je snel mag volgen.

    xxx

Reacties zijn gesloten.