Dag van de dag

Vandaag is het Dag van de Duurzaamheid. Op zich zal je mij daar niet over horen klagen. Het is een mooi initiatief, al doe ik er niet aan. Ik doe namelijk elke dag duurzaam. Althans. Dat probeer ik.

De lampen hier in huis zijn allemaal spaarlampen. De verwarming gaat pas aan als een warm vest en een pot thee niet voldoende zijn om me warm te houden en als ik over een kwartiertje weg moet, blijft hij ook lekker uit. En als hij dan eindelijk aan gaat, gaat hij alleen op slechte dagen hoger dan 20 graden.

Uiteraard is de verwarming in mijn slaapkamer overdag, als het raam open is, uit. Net als in de hal, want daar kom ik toch alleen maar op weg naar de badkamer (waar de verwarming wel aan is, anders droogt het daar niet in de winter).

Ik douche lang niet elke dag en doe de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Als ik op de bank zit, heb ik alleen daar een (of twee) lamp(en) aan. De rest van mijn (kleine) huisje is donker. Apparaten die ik niet gebruik staan uit en de apparaten die geen uitknop hebben, gaan van de stroom af. Laders die niet in gebruik zijn, gaan uit het stopcontact. De koelkast staat op de laagste stand en de vriezer ontdooi ik regelmatig.

Mijn energieverbruik is dan ook dusdanig laag dat verkopers die me een nieuwe leverancier willen aansmeren van een koude kermis thuis komen als ze me vertellen dat ik vast en zeker minimaal honderd euro kan besparen. Als ik ze vertel wat mijn verbruik is, is hun eerste reactie gemiddeld “Dat kan niet hoor mevrouw, dat is echt heel laag.” *kijkt trots*

Oud papier gaat naar de sportvereniging of de kringloop, maar daar houdt mijn activiteit wat betreft afval scheiden op. Vroeger was ik actiever, maar ik had (en heb) zo weinig groen afval dat ik de groene bak met geen mogelijkheid vol, of maar een beetje gevuld, kreeg voor het begon te stinken. Ook plastic scheid ik (nog) niet, omdat ik daar (nog) geen plek voor heb en ik geen losse zak met plastic in mijn kamer wil hebben staan.

Met boodschappen doen, probeer ik zo bewust mogelijk in te kopen en dus vooral niet te veel te kopen, maar soms gebeurt het toch dat iets over de datum raakt voor ik het op maak. Of vergis ik me in de kwaliteit van iets en bederft het waar ik bij sta (bij wijze van). Dan gaat het dus weg.

Maar goed. Tot zover mijn duurzame gedrag. Dat is niet waar het me om gaat. Het is het oerwoud aan themadagen waardoor ik eigenlijk al afhaak voor ik überhaupt weet wat voor dag het nu weer is.

Morgen is het bijvoorbeeld Coming-Outdag, vrijdag is het Wereld Reuma Dag. Vorige maand hadden we onder andere een Landelijke appelplukdag, Dag van de Leidster, Wereld Eerste Hulp dag en natuurlijk Burendag. En volgende maand zijn er ook weer tal van dagen waarop we wat moeten doen of aan een groep mensen moeten denken, bijvoorbeeld op de Dag van de Onbekende Held, de Dag van de Stralende Beroepen of de Internationale Niet-Winkeldag (dat heb ik ook al bijna elke dag).

Voor de duidelijkheid: al die dagen zijn in het leven geroepen met de beste bedoelingen. En nee, het kan absoluut geen kwaad om stil te staan bij ziektes, beroepen, onderdrukten, goede doelen, het milieu en weet ik wat al niet meer.

Maar waarom moet alles, nou ja bijna alles want wáár is de ‘dag van de chronisch zieke met onbegrepen klachten’ of de ‘dag van de kunstheup’ (ik voel me zwaar genegeerd ;-)), een eigen dag, week of maand? Er zijn er inmiddels zoveel dat je er zowat een aparte agenda voor nodig hebt om het allemaal bij te houden, laat staan dat je er ook nog wat mee gaat doen.

Hoe goed bedoeld het ook allemaal is, op mij werkt het averechts. Ik doe niet aan themadagen. Bedank mijn ouders ook op andere dagen dan de Dag van de Mantelzorg voor hun hulp en trek ook op pak em beet 15 december een warme trui (of vest) aan om de verwarming niet te hoog te hoeven te zetten.

Hoe zit dat bij jullie? Zijn jullie een beetje duurzaam? En doen jullie mee aan dit soort ‘ongein’?

7 gedachten over “Dag van de dag”

 1. Nee met die dagen doe ik niet mee, en duurzaam, nee ook niet. Al mij. Stekkers van de opladers zitten in het stopcontact, ook als er niks aanhangt, alles op standby en zelfs de iMac staat 24 uur per dag aan…

  Maar.. Ik ben wel zuinig.. Waardeer alles wat ik heb, en probeer te zorgen dat alles erg lang mee gaat.
  Ook probeer ik Gied te scheiden, papier, grijze, groene, plastic en glas. Koop zoveel mogelijk diervriendelijk spullen, zo koop ik alleen vrije uitloop eieren.

  Dus duurzaam nee.. Zou wel moeten idd…

 2. Tja, al die dagen. Je hebt enr een dagtaak aan om ze bij te houden. 😉 Im doe er dus niet aan mee. En duurzaam? Zoveel als mogelijk.

 3. Ik vind dat je op zijn minst zelf de dag van de kunstheup mag introduceren hahaha! Wat duurzaamheid betreft: ik geloof wel dat we in onze vorige woning duurzamer waren dan waar we nu wonen, al let ik er wel nog steeds heel bewust op. Niet onnodig lampen aan laten, niet te lang douchen (ik wil toch wel graag elke dag fris op mijn werk komen, al is het alleen maar om wakker te worden onder de straal), opletten met wat je inkoopt etc. Overigens scheiden we hier wel meer dan voorheen: hier wordt plastic en GFT opgehaald en daar doen we braaf aan mee. Ik denk dat we het nog niet eens zo slecht doen hier.

 4. Spaarlampen, plastic en papier en glas scheiden, geen laders in het stopcontact, alleen de laptop! Kachel alleen in woon/badkamer en kachel nooit hoger dan 20… Ik vind het prima! En al die dagen? Fijn hoor, maar ik heb er niks mee!

 5. Ik doe van alles wat, scheiden, duurzaam enz.zoveel als mogelijk is. Lichten uit. kachel niet te hoog, noem maar op.
  Maar het vieren van al deze dagen daar doe ik niet aan mee. Moederdag hoeft niet voor mij, onze kinderen zijn het hele jaar door lief voor ons. Waarom dan nog een speciale dag in het jaar????
  Ik ben dankbaar voor alles wat anderen voor me doen, en doe zoveel mogelijk voor anderen.

Reacties zijn gesloten.