Even een dingetje…

Stel je voor. Het is 0 graden. Het sneeuwt. Hard. In no time ligt er een dun laagje wit poeder op de weg en is het spekglad.

Automobilisten rijden maximaal 30 kilometer per uur en rotondes gaan in kruiptempo. Iedereen houdt ruim afstand van zijn voorganger om voldoende ruimte te hebben om problemen op te vangen. Ook bij het stoplicht blijft men op grotere afstand staan van de auto voor ze, voor het geval er iemand achterop komt. Wegrijden bij datzelfde stoplicht is nog een hele uitdaging, want de weg loopt een beetje omhoog en het is zo glad dat je alle kanten op glijdt.

Voorzichtig rijd je naar het volgende stoplicht, om op afstand van je voorganger te wachten tot het groen wordt. En dan zie je in je achteruitkijkspiegel een auto aan komen die duidelijk harder rijdt dan verstandig. Die gelukkig wel op tijd stil staat, maar zo dicht achter je komt staan dat de dikke zaterdagkrant er niet meer tussen kan. Gelukkig springt het licht op groen en kan je verder. Naar de volgende hobbel: een behoorlijke steile helling afrijden in een scherpe bocht. Zo’n bocht die je bij droog wegdek al met beleid en veel oplettendheid ‘en hou je stuur goed vast’ rijdt zeg maar.

Iedereen rijdt langzaam, heel veel harder dan 20 kilometer per uur gaat het niet. De afstanden tussen de auto’s zijn groot genoeg om er een bus of vrachtwagen tussen te proppen. Behalve achter je. Terwijl je de helling af en de bocht door glibbert, zie je in je zijspiegels continu geknipper met groot licht. Zo ongeveer ter hoogte van je kofferbak.

Ik constateerde van de week al dat mijn lontje in het verkeer korter wordt. Dat ik me steeds vaker zit op te naaien over bumperkleven, asociaal inhalen, (veel) te hard rijden en wat al niet meer. Iets dat ik irritant vind, want ik verander die ander er niet mee en het verpest mijn humeur.

Dus zat ik vanmiddag maar gewoon mee te neuriën met de radio en negeerde mijn spiegels. Hij / zij wil misschien graag die hippe auto om een boom vouwen, ik wil mijn koekblikkie, dat tegenwoordig beter rijdt dan ooit, nog heel lang heel houden. Ook als dat betekent dat ik dan wat langer onderweg ben omdat het glad is, want no way dat ik me gek of bang laat maken en mezelf opsluit in huis.

Alleen wel jammer dat mijn vooroordelen over een bepaald automerk keer op keer bevestigd worden.

12 gedachten over “Even een dingetje…”

  1. ben nu wel heul benieuwd welk merk dat is… Ik heb er ook een schijthekel aan! Vanmiddag op de A12, flinke sneeuwbui, je mag 100, halen ze je in met 130 over de spitsstrook die vol ligt met sneeuw! En bij goed weer trap ik ff op m’n rem als ze met hun lichten seinen…

    1. Doe eens een gokje… #merk

      Remmen durf ik nooit, ook niet bij goed weer. Wettelijk ben je volgens mij aansprakelijk als er dan brokken komen. En daar heb ik nooit zo’n zin in. 😛

    2. Ik reed vanmiddag ook over de A12 waar ze me op de spitsstrook zo hard inhaalden! ‘Vast levensmoe’, denk ik dan maar… 😉

  2. bmw? Ik rem ook nooit hard, tik hem alleen even aan zodat m’n lampen oplichten 😉 Ben ook een keer 40 gaan rijden waar je 80 mocht en niet kon inhalen… Was erg grappig!

  3. Toen ik je logje las, dacht ik als eerste aan een BMW of Mercedes…maar petjesvolk in Golfjes…ze zouden verboden moeten worden. En doe jij maar rustig aan inderdaad, hij heeft zijn gemak maar te houden. Beetje inhouden met deze gladde wegen is niet meer dan normaal en als hij stoer wil doen: laat hem dat dan in zijn eigen tijd doen ja. Met een boom ofzo inderdaad ;-).

Reacties zijn gesloten.