Beter een goede buur…

Sinds september / oktober zijn er hier in de wijk werkzaamheden: in alle straten moet de drainage vervangen worden. Een pittige klus die naar verwachting tot eind maart zou gaan duren. Elke straat zou gedurende twee à drie weken worden open gebroken om dit te doen. Bij slecht weer (sneeuw, regen, temperaturen onder nul) zouden de werkzaamheden tijdelijk worden stilgelegd. Gelukkig ging het niet straat voor straat, maar in meerdere werkvakken tegelijk. Op de website van de aannemer plaatste men elke week nieuwe kaartjes over waar ze aan het werk zijn en wat de nieuwe routes om de wijk in en uit te komen zijn (niet onhandig want er zijn maar 2 straten waar auto’s de wijk kunnen verlaten).

Normaal gesproken is het hier qua parkeren niet moeilijk. Mijn auto staat op een straatbreedte afstand van mijn tuindeur en over het algemeen kan ik gewoon altijd voor de deur parkeren. Maar als er opeens een hele straat, of meerdere straten, in de omgeving worden afgesloten, wordt het een ander verhaal. Dan vallen er opeens tientallen parkeerplekken weg en ontstaat er dus wel degelijk een parkeerprobleem. Half november begon het er op te lijken dat ze bij mij in de buurt zouden komen en dus belde ik de gemeente. “Hoe gaan we dit oplossen?” Want ook al loop ik elke dag een rondje en ben ik hard bezig om mijn conditie te verbeteren, ik kan gewoon niet meerdere keren per dag ‘ver’ lopen. En al helemaal niet als ik bijvoorbeeld ook nog met boodschappen moet lopen sjouwen.

Het was even gedoe om überhaupt de juiste persoon te pakken te krijgen, maar op een ochtend eind november ging de bel. Ik lag *kuch* nog in bed en deed dus in ochtendjas open, maar goed… Een gesprekje met de projectleider moet je niet weigeren he? Hij vertelde dat ze een bord voor een gehandicaptenparkeerplaats (gpp) voor me konden plaatsen, maar dat het niet wettelijk zou zijn. Ergo: als iemand zonder kaart op die plek zou parkeren, wordt daar niet op gehandhaafd en is het dus gewoon pech. Ik ging akkoord, iets is meer dan niets, en belde later ook nog even naar het WMO-loket om te horen hoe een parkeerplek op kenteken ‘krijgen’ dan werkt.

“Dan wordt er een parkeerdrukonderzoek gedaan door op tenminste drie verschillende momenten te kijken of er plekken vrij zijn en moet er op de meerderheid van de meetmomenten geen plek zijn. Dit onderzoek kost 100 euro en mag niet worden gedaan als er bijzondere omstandigheden (lees: werkzaamheden oid) zijn. Daarna wordt dan de vergunningsprocedure gestart en als dat achter de rug is, wordt het bord geplaatst.”

Goed om te weten. Dat hoef ik dus niet te proberen (was ik ook niet van plan hoor). Maar goed. Eind november werd het bord geplaatst en dat was geen moment te vroeg want vanaf dat moment was er steeds wel een van de omliggende straten afgesloten en was het ‘s avonds een komen en gaan van parkeerplekzoekenden.

Parkeerplek

Vervolgens gingen ze vanaf 20 maart hier in de straat aan de slag en moest mijn auto dus even verkassen naar het begin / eind (tis maar hoe je het bekijkt) van de straat die ook mijn adres is. Een telefoontje naar de gemeente leverde niets op dus belde ik heel bijdehand gewoon rechtstreeks naar de aannemer waarna er een uurtje later een meneer aan de deur stond met de vraag waar ik het bord het liefst wilde hebben. Kijk. Daar hou ik van! Ter zelfbescherming ging ik er maar van uit dat ze de volle drie weken nodig zouden hebben om de straat klaar te hebben, maar niets was minder waar. Op dag 15 stond mijn auto weer op zijn oude plekje. Inclusief bord. Ik blij. Bouwmeneertjes blij. En de afspraak dat het bord wordt weggehaald als ze helemaal klaar zijn in de wijk. Kortom: everybody happy. Dacht ik.

Tot vanmorgen negen uur. Terwijl ik mijn lijf na een zwaar weekend van de broodnodige uren slaap voorzag, ging de misthoorn bel. Van de schrik lag ik meteen als een plank in bed en dus gingen in mijn lijf alle pijnalarmen af. Maar goed. Negen uur is voor gezonde mensen een normale tijd dus mezelf uit bed gesleept, ochtendjas aan en richting intercom. Iemand van parkeerbeheer. “Ik wil u even spreken.” Sta je dan met je slaperige kop.

“We hebben van meerdere mensen klachten gekregen. Waarom heeft u illegaal dat bord neer gezet?” Whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat the f*ck?????? Ik moest echt even met mijn hoofd schudden voor ik het door had, maar was toen wel in staat om bijdehand te reageren. “Omdat meneer X van de gemeente dat voor me heeft geregeld meneer, in verband met de werkzaamheden. Omdat ik anders honderden meters verderop moet parkeren en dat kan ik niet. Daarom.”

Wat blijkt nu… Meerdere buren / buurtgenoten hebben een tijdje geleden geklaagd bij de gemeente en daarbij mijn naam en adres doorgegeven. Vervolgens is die meneer twee / drie weken geleden komen kijken, maar toen was de straat opengebroken en het bord weg. Dus heeft hij naar die mensen teruggekoppeld dat het probleem was opgelost. Waarna die vorige week weer hebben gebeld want het bord staat er weer. En dus stond hij vanmorgen bij mij aan de deur om verhaal te halen. Wat niet nodig was geweest als meneer X gewoon even parkeerbeheer op de hoogte had gesteld van het feit dat ze op meerdere plekken in de wijk dit soort borden hebben neergezet in verband met de werkzaamheden. En dan hadden die bellende buren ook meteen duidelijkheid en uitleg gehad.

Maar los daarvan… Ik snap die buren niet. Ik loop hier niet als een arrogante onaanspreekbare koningin door de straat… Ik heb gerust wel gezien dat er meerdere mensen waren die heel opzichtig naar me keken als ik op die plek parkeerde. Die duidelijk vragen hadden, want ik ben tenslotte veel te good looking om überhaupt gehandicapt of iets dergelijks te zijn (ik weet het, ik weet het). Die heb ik allemaal vriendelijk begroet zoals ik iedereen die ik hier tegenkom begroet en de mogelijkheid geef hun vragen te stellen. Maar niemand heeft iets gezegd of gevraagd. Terwijl ze dus wel weten waar ik woon en hoe ik heet.

Ik heb vanaf het begin dat ik hier woon, inmiddels zes jaar, geprobeerd contact te leggen met alle buren maar los van wat losse gesprekjes op straat is dat echt op niets uit gelopen. En ik moet zeggen dat ik me na deze actie vandaag echt niet op mn gemak voelde hier. Ik heb me in de periode dat het topdrukte was zelfs schuldig gevoeld dat ik dat bord had laten neerzetten want het was voor iedereen lastig met parkeren en dan heb ik het zo makkelijk. En dan krijg ik nu dit…  Hoe moeilijk is het nou om gewoon even te vragen hoe het zit met dat bord als je toch al weet hoe ik heet en waar ik woon? Ik denk dat het veel lastiger is om keer op keer de gemeente te bellen.

De meneer van parkeerbeheer bood zijn excuses aan voor het feit dat hij me wakker belde. Al had ik dan nog wel wat aan mijn dag, was zijn gedachte. Ja… Heerlijk. Een extra lange dag met extra veel pijn. Bedankt buren. Ik ben echt heel blij met jullie.

Gelukkig heb ik wel verre vrienden!

5 gedachten over “Beter een goede buur…”

  1. Hè bah, ook ik voel mijn lijf spannen bij de gedachte aan buren die zich aan je ergeren (bij gebrek aan een beter woord), laat staan dat het jouw lijf wat moet doen…
    Jammer dat zo’n fijne oplossing nu zo verkeerd uitpakt door een stukje onzorgvuldigheid in de communicatie.

  2. Beter een verre vriend dan een ‘goeie’ buur in dit geval ja. Bah, wat kansloos zeg. Het lef niet eens hebben om je recht in je gezicht iets te vragen, nee, dan beter achter je rug om. Wat flauw en onwijs irritant, vervelend en pijnlijk dat jij op deze manier er de rekening van gepresenteerd krijgt. Bah!

  3. Wat een enge mensen heb je toch. Gat ver. Hier in de straat staat een bord van een verloskundige parkeerplaats Hoe vaak mensen daar niet op gaan staan. Als wij er iets van zeggen kan je nog grote bek krijgen, want dat bord is een verzoek zeggen ze dan. Hoop voor ze als hun vrouw baby krijgt verloskundige op tijd is en niet eerst een half uur naar haar auto moet lopen. Jou buren zijn heel eng
    Bah

  4. Dat zullen we wel nooit snappen waarom er mensen zijn die liever naar de gemeente bellen om te klagen dan om, net zo makkelijk, jou even te vragen hoe het zit. Dat bord staat er tenslotte niet vanwege je zweetvoeten, maar zelfs dat schijnt kennelijk te moeilijk om te begrijpen..

Reacties zijn gesloten.